La o zi de la declanșarea grevei avocaților din Republica Moldova, care și-au sistat total activitatea până în 24 ianuarie, Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, a înaintat Parlamentului o solicitare privind organizarea consultărilor publice în problema propunerii legislative care diminuează garanțiile de independență a profesiei de avocat.

Maia Bănărescu consideră independența profesiei de avocat față de stat drept un principiu de bază într-o societate democratică și liberă. Ombudsmanul menționează că respectarea independenței profesiei de avocat garantează corectitudinea mai multor procese în cadrul unei societăți cu adevărat libere, dar și statul trebuie să ofere avocaților garanți reale, pe care avocații trebuie și pot să conteze.

Avocatul Poporului menționează că susține eforturile statului de combatere a corupției, dar consideră că lupta cu corupția nu trebuie să diminueze garanțiile de exercitare a profesiei de avocat.

În opinia Avocatului Poporului, acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazurile prevăzute la alin.(2) din art. 52 din Legea nr.1260/2002 cu privire la avocatură, excluderea căruia este propusă, constituie o garanție a independenței profesiei de avocat împotriva acțiunilor arbitrare față de avocați.

Maia Bănărescu apreciază ca necesare dezbaterile publice și consultarea opiniei tuturor părţilor interesate de examinarea proiectelor de legi, ceea constituie un principiu și o obligație a legislativului, cât și a tuturor autorităților publice, așa cum este prevăzut în legislație.

În contextul dat, Avocatul Poporului Maia Bănărescu solicită Parlamentului organizarea consultărilor publice cu implicarea tuturor actorilor interesați în vederea identificării unei soluții optime, astfel încât să nu fie diminuată garanția independenței profesiei de avocat.

Amintim că, în perioada 20-24 ianuarie, avocații din Republica Moldova și-au sistat total activitatea, inclusiv activitatea apărătorilor din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. 

Greva a fost declanșată după înregistrarea în Parlament a unui amendament care prevede excluderea alineatul (2) din articolul 52 din Legea nr.1260/2002 cu privire la avocatură care stabilește că ”Avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante.” Avocații au solicitat retragerea amendamentului.

Autoarea amendamentului, Președinta Comisiei juridică, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, acuză avocații că protestele ar fi alimentate de alte interese și nu de amendamentele propuse de ea la Legea cu privire la avocatură.