Organizația Internațională a Muncii (OIM) a dat publicității o notă în care sunt specificate aspecte legate de prevederile standardelor internaționale în domeniul muncii ce țin de crize, care este rolul dialogului social și ce măsuri trebuie întreprinse în domeniul promovării muncii decente, achitării salariilor, siguranței și sănătății la locul de muncă, măsuri de prevenție și de combatere a discriminării la locul de muncă, precum și altele.

Nota cu privire la importanța respectării standardelor internaționale de muncă în contextul crizei pandemice, care conține o serie de recomandări ale OIM, poate fi accesată aici.

Potrivit lui Guy Ryder, directorul general OIM, standardele internaționale de muncă reprezintă o busolă utilă în contextul crizei pandemice, de care trebuie să se ghideze statele și partenerii sociali pentru a proteja populația.

„Respectarea dispozițiilor-cheie ale standardelor internaționale de muncă referitoare la securitate și sănătate în muncă, protecția unor categorii specifice de lucrători, nediscriminare, securitatea socială, protecția muncii, protecția salariilor, reprezintă garanția că lucrătorii, angajatorii și guvernele mențin o muncă decentă în timp ce se adaptează la pandemia COVID19 și identifică soluții pentru a o depăși”, a subliniat Ryder.

Pe pagina web a Consiliului Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) au fost publicate informații detaliate despre acțiunile întreprinse de organizațiile sindicale din diferite țări, inclusiv ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, menite să asigure respectarea drepturilor şi intereselor salariaţilor. Recomandările CNSM pot fi accesate aici.