Impactul pandemiei Covid-19 pe piața forței de muncă este mult mai semnificativ decât s-a crezut anterior. Pierderile sunt echivalente cu o reducere de 400 de milioane de locuri de muncă, se arată într-un nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

În luna mai, Organizația estima că această cifră ar constitui 305 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume. Potrivit experților OIM, în al doilea trimestru al anului curent, numărul de ore de muncă a scăzut cu 14%.

“OIM are în vedere trei scenarii, dar în niciunul dintre acestea situația nu va fi mai bună decât înaintea pandemiei. Nu ar trebui să vă așteptați că vom putea depăși ușor și rapid criza”, a declarat Guy Ryder, directorul general al OIM.

Conform celor mai optimiste scenarii, în trimestrul al treilea al acestui an numărul de ore de muncă va scădea cu încă 1,2%, adică alte 34 de milioane de locuri de muncă vor dispărea.

Totodată, scenariul pesimist ia în considerare probabilitatea unui al doilea val de pandemie, reluarea carantinei și o redresare economică foarte lentă. În acest caz, noile pierderi de ore de muncă se vor ridica la 11,9%, ceea ce echivalează cu alte 340 de milioane de locuri de muncă care ar putea fi pierdute.

Datele OIM arată că cele mai mari pierderi în al doilea trimestru au fost înregistrate pe piața forței de muncă din America de Nord și de Sud – o scădere a numărului total de ore de muncă de 18,3%, urmată de Europa și Asia Centrală – 13,9%, țările arabe – 13,2%, Africa – 12,1%.

„Deciziile pe care le vom lua acum vor determina foarte multe în acest deceniu și după 2030. În ciuda faptului că diferite țări se află în diferite etape ale pandemiei și s-au făcut deja multe lucruri pentru a contracara efectele acestei crize, trebuie să ne consolidăm eforturile dacă dorim să ieșim din criză într-o formă mai bună decât a fost la momentul începerii”, a subliniat Guy Ryder.

Observând viteza fără precedent a acestei crize, precum și amploarea măsurilor necesare de contracarare, OIM atrage atenția asupra următoarelor provocări:

  • Căutarea unui echilibru de măsuri de natură medicală, economică, socială și politică pentru a obține o situație optim stabilă pe piața muncii.
  • Implementarea și susținerea politicilor și măsurilor la nivelul adecvat în pofida resurselor limitate.
  • Oferirea de protecție și asistență în crearea condițiilor mai favorabile pentru grupurile vulnerabile, defavorizate și cele mai afectate pentru a crea piețe ale muncii mai echitabile.
  • Oferirea de solidaritate internațională și sprijin internațional, în special pentru țările emergente și în curs de dezvoltare.
  • Consolidarea dialogului social și respectarea drepturilor.

Raportul poate fi descărcat accesând următorul link [EN] [RU]

Sursa: sindicate.md