Administratorii organizației de creditară nebancară ”MEGA CREDIT” SRL urmează să fie trasă la răspundere contravențională. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ca urmare a unei sesizări depuse de Procuratura Generală.

Mai exact, autoritățile spun că ”MEGA CREDIT” SRL a admis încălcări la încheierea contractelor trilaterale de ipotecă semnate cu debitorii - persoane fizice și o bancă comercială. Potrivit CNPF, entitatea nu și-a achitat datoria de 7,2 milioane lei față de banca comercială, iar bunurile imobile ale debitorilor-persoane fizice au fost puse spre executare silită. Asta chiar dacă aceștia, la rândul lor, nu aveau datorii nici față de OCN și nici față de bancă. 

Prin urmare, autoritatea de supraveghere non-bancară a prescris administratorilor entității întreprinderea măsurilor urgente privind degrevarea bunurilor imobile grevate cu ipotecă în cadrul contractelor trilaterale încheiate cu consumatorii persoane-fizice, inclusiv prin substituirea bunurilor imobile ipotecate, cu informarea CNPF în termen de 30 zile.

Decizia CNPF a fost remisă Procuraturii Generale, Băncii Naționale a Moldovei și Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței pentru întreprinderea măsurilor potrivit competențelor.

Potrivit datelor disponibile online, organizației de creditară nebancară ”MEGA CREDIT” SRL a fost fondată în anul 2008. Afacerea este administrată de Victor Munteanu, iar fondatori cu pachet majoritar de acțiuni sunt compania investițională ”INTERPARES PRIM” SA, cu 69 la sută dintre acțiuni și SA ”UNIVERSCOM”, cu 23%.