Tenderul pentru furnizarea gazelor naturale Republicii Moldova a fost câștigat de compania olandeză Vitol. Un anunț în acest sens a fost făcut de Agenția Proprietăți Publice.

Potrivit contractului, pe parcursul zilei, Vitol va livra țării noastre un milion metri cubi de gaze naturale. Și de această dată, autoritățile nu au anunțat prețul de achiziție. Compania olandeză este unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere. Pentru anul 2020, Vitol a anunțat venituri în sumă totală de 140 miliarde dolari SUA.

Amintim că, anterior, compania de stat Energocom a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu întreprinderea poloneză PGNiG. Aceasta fiind, de fapt, prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova spune că se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori.