O instanţă din Paris a decis că asigurătorul Axa trebuie să îl despăgubească pe proprietarul unor restaurante pentru veniturile pierdute timp de două luni din cauza epidemiei de coronavirus, a anunţat vineri avocatul reclamantului, ceea ce ar putea deschide calea unui val de litigii similare, scrie news.ro.

Decizia este de interes pentru restaurantele, cafenelele şi cluburile de noapte din Marea Britanie şi Statele Unite, care vor să dea şi ele în judecată companiile de asigurări care nu le-au despăgubit pentru politicile guvernelor de oprire a activităţii.

Axa a anunţat că va face apel.

Procesul a fost intentat de Stephane Manigold, care deţine patru restaurante în Paris. Acesta a cerut în instanţă ca Axa să îl despăgubească pentru pierderi, după ce guvernul a ordonat la jumătatea lunii martie închiderea barurilor şi a restaurantelor, pentru a încetini răspândirea noului coronavirus.

Când a aflat verdictul la birou, Manigold a bătut palma cu un coleg, iar susţinătorii săi au aplaudat.

”Aceasta este o victorie colectivă”, a declarat Manigold. Ulterior, acesta a plâns în timp ce vorbea cu reporterii în faţa unuia dintre restaurantele sale închise.

Potrivit instanţei, decizia administrativă de închidere a restaurantului se califică pentru despăgubirea de către compania de asigurări, conform unei clauze referitoare la pierderea provocată de întreruperea activităţii.

”Asta înseamnă că toate companiile cu aceeaşi clauză pot apela la asigurător”, a declarat avocatul lui Manigold, Anais Sauvagnac.

AXA a anunţat că un număr mic dintre clienţii săi din sectorul ospitalităţii sunt acoperiţi pentru pierderile provocate de COVID 19, pentru că au cumpărat o poliţă specială. Dar majoritatea clienţilor din sector nu au poliţa respectivă şi nu se califică pentru compensaţii.

Dacă toate pierderile provocate de COVID 19 ar fi acoperite de asigurări, asigurătorii francezi ar trebui să plătească despăgubiri de 20 de miliarde de euro pe lună, arată estimările din industria de profil.

Indiferent care va fi rezultatul procesului cu Axa, prelungirea litigiilor ar putea determina autoritatea franceză de reglementare a sectorului de asigurări să ceară companiilor de profil să aloce rezerve pentru compensarea riscurilor legale, a declarat un analist al agenţiei de rating Moody’s, Benjamin Serra, iar acest lucru le-ar afecta profitabilitatea în acest an.