Corporația germană ”Hennemann Umweltservice Elektronik”, specializată în prelucrarea deșeurilor obținute din echipamentele electronice și electrice, și-a deschis, anul trecut, o companie fică în Republica Moldova. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, întreprinderea își desfășoară activitatea în Zona Economică Liberă Bălți și are, în prezent, 60 de angajați.

Totuși, reprezentantul companiei afirmă că întâmpină probleme în desfășurarea activității în țara noastră. Mai exact, conform Legii privind deșeurile, se interzice introducerea pe teritoriul ZEL-urilor a mai multor categorii de metale, inclusiv a celor ce urmează a fi supuse dezasamblării și prelucrării. În context, investitorul german spune că metalele, care urmează a fi obținute din deșeurile electronice nu sunt nocive, iar modificarea cadrului legal ar permite creșterea volumului de producere. Totodată, ar fi posibilă și reciclarea deșeurilor locale, care la moment, în volum de cca 1000 tone de cupru anual, sunt exportate în Uniunea Europeană.

O altă companie care vrea să vină pe piața noastră, la fel datorită investițiilor germane, va fi specializată în prestarea serviciilor de inginerie mecanică și producere de articole metalice pentru diverse industrii. Potrivit autorităților, în cel mai scurt timp, după finalizarea procedurilor de înregistrare, compania va activa în subzona Strășeni al ZEL Bălți.

Cele două companii germane urmează să creeze, în următorii cinci ani, 1.200 locuri de muncă.