Compania Notebooksbilliger.de AG, care se ocupa cu supravegherea video a potențialilor hoți, a fost amendată cu 10,4 mil. euro de către Comisarul de stat pentru Protecția Datelor, Barbara Thiel din Saxonia Inferioară, informează Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP).

Agentul economic monitorizează angajații de doi ani fără nicio justificare legală. Camerele video erau instalate în spațiile de lucru, departamentul vânzărilor, depozite și camerele pentru personal.

Potrivit companiei, camerele video au fost instalate pentru a preveni și investiga potențiale infracțiuni și pentru a urmări fluxul de mărfuri în depozite. Totodată, mai multe înregistrări au fost stocate mai mult de 60 de zile, contrar legislației.

 „Acesta este un caz grav de supraveghere la locul de muncă. Companiile trebuie să înțeleagă că supravegherea video este o încălcare majoră a drepturilor angajaților lor. Or, angajații nu trebuie să-și sacrifice drepturile personale doar pentru că angajatorul îi suspectează de furt. Conform jurisprudenței Curții Federale a Muncii, acest lucru poate pune personalul sub presiune pentru a acționa cât mai discret posibil pentru a evita să fie criticat sau sancționat pentru comportamentul lor”, a explicat Thiel.

Clienții notebooksbilliger.de au fost, de asemenea, afectați de supravegherea video ilegală, deoarece unele camere erau direcționate  nemijlocit către fluxul de cumpărători din zona vânzărilor.

Amenda de 10,4 milioane de euro este cea mai mare sancțiune care a fost aplicată vreodată de comisarul de stat pentru protecția datelor din Saxonia Inferioară în temeiul Regulamentului general pentru protecția datelor (GDPR). GDPR permite autorităților de supraveghere să impună amenzi de până la 20 de mil. euro – sau până la 4% din cifra de afaceri anuală totală a unei companii la nivel mondial.

CNPDCP, în calitate de autoritatea națională de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal, accentuează asupra responsabilității operatorilor de date cu caracter personal de a respecta prevederile cadrului legislativ în materie de protecție a datelor cu caracter personal și a se asigura că operațiunile de prelucrare a datelor cu caracter personal sunt în conformitate cu legislația în vigoare.

Totodată, CNPDCP atenționează asupra nedivulgării și neadmiterii prelucrării datelor cu caracter personal de către persoane terțe. Datele vizează diferite domenii de activitate, iar prelucrarea neconformă a acestora poate avea consecințe negative.