În primele trei luni ale anului, instanțele de judecată au înregistrat 1.612 dosare de insolvabilitate, alte patru cereri au fost refuzate, iar 215, restituite. Datele statistice au fost publicate de către Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Potrivit raportului, în perioada ianuarie-martie au fost încheiate 1.376 de cauze privind insolvabilitate. Și anume, acestea au fost:

  • examinate după competență, 573;
  • pronunțarea unei hotărâri, 399;
  • proces încheiat, 353;
  • scoaterea de pe rol, 37;
  • alte hotărâri, 14.

Niciun dosar de insolvabilitate nu a fost examinat în ședință închisă.

Totodată, potrivit datelor publicate, numărul de dosare de insolvabilitate este în continuă creștere. Dacă la începutul anului pe masa judecătorilor erau 7.067 de cauze pendinte, după trei luni numărul acestora a crescut până la 7.303. Dintre acestea 4.679 sunt în proces de judecată mai mult de 12 luni. Menționăm că, o majorare semnificativă a dosarelor de insolvabilitate restante s-a înregistrat anul trecut. Numărul acestora a crescut de la 2.008 până la peste șapte mii.

Anterior, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești a constatat o creștere semnificativă a dosarelor de insolvabilitate aflate în proces. Numărul acestora s-a majorat, în 2018, cu 9.890 dosare, față de anul 2017, și cu 8.934 de dosare față de anul 2016.

De asemenea, în primul trimestru magistrații au înregistrat trei cereri privind revizuirea dosarelor de insolvabilitate. Toate au fost depuse de către părțile aflate în proces. Dintre acestea a fost examinată doar una. Aceasta a fost respinsă ca fiind inadmisibilă.