Începând cu anul următor, întreprinderile ar putea fi limitate în banii cash pe care îi pot folosi. Potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru 2021, se vor permite plățile în numerar în sumă maximă de zece mii lei per tranzacție sau 100 mii lei per lună. Totodată, se va permite încasarea plăților în numerar, de la persoanele fizice, în limita a 100.000 lei pentru fiecare tranzacție pentru bunurile sau serviciile comercializate. În prezent, legislația nu stabilește expres volumul maxim de bani cash care pot fi utilizați de companii.

Autoritățile spun că tendințele globale demonstrează o creștere rapidă a tranzacțiilor fără numerar, mai cu seamă în condițiile în care tehnologiile avansate asigură dezvoltarea economiei digitale și utilizarea unor soluții optime și rapide de efectuare a plăților. Această măsura va avea beneficii atât pentru autorități, cât și pentru persoanele fizice și juridice, se mai spune în document.

Ministerul Finanțelor afirmă că în Republica Moldova există potențial pentru dezvoltarea plăților fără numerar. Mai mult ca atât, în contextul situației pandemice existente, utilizarea plăților prin virament reprezintă o practică eficientă de prevenire a răspândirii virusului Covid-19. Respectiv, măsurile propuse vor impulsiona tranzacțiile non-numerar, creând premise de reducere a comisioanelor percepute de instituțiile financiare.

Încasarea plăților în numerar care depășesc plafonul de 100.000 de lei pentru fiecare tranzacție se va sancționa conform prevederilor legislației în vigoare. La fel, se va sancționa și fracționarea sumei de încasat în mai multe tranșe, pentru a evita plafonul de încasare de 100.000 de lei.

Plafonul-limită nu se aplică pentru depunerea de numerar în conturile deschise la instituțiile de credit sau la instituțiile care prestează servicii de plată și care sunt autorizate de Banca Națională a Republicii Moldova, inclusiv în automatele de încasări în numerar.