Autoritățile muncipiului Chișinău intenționează să actualizeze cotele mai multor taxe locale anul viitor, potrivit proiectului de decizie ”Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2021”.

Mai exact, vor fi modificate cotele taxei de piață (care nu au fost majorate pe parcursul ultimilor 4 ani) și taxei pentru dispozitivele publicitare (cota a fost modificată în anul 2018). În cazul taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, majoritatea cotelor taxei nu au fost majorate pe parcursul ultimilor 4 ani, iar unele cote ale taxei respective au fost majorate în anul 2019 pentru anul 2020.

Proiectul prevede și majorarea cotei taxei pentru amenajarea teritoriului (de la 120 lei anual pentru fiecare salariat până la 180,0 lei) și taxei pentru parcare (de la 18 lei pentru m.p. al parcării – până la 30,0 lei).

De asemenea, va fi modificată cota taxei pentru unitățile de comerț ambulant.

Pentru unitățile de comerț ambulant (tarabe (tejghele), stand, cărucior, frigider, WC mobil, tonete, remorci, automagazine, rulote de tip comercial, aparat automat pentru vânzări etc., tarabe (tejghele) din hale şi pieţe, gherete  pentru deţinătorii de patente), amplasate în afara piețelor autorizate, care nu au fost expuse procedurii de licitație – cu 100% față de taxa stabilită în pct. 13 al anexei nr. 3 din proiectul Deciziei.

Pentru  gherete, amplasate în afara piețelor autorizate, indicate în pct. 12 al anexei nr. 3, care nu sunt expuse procedurii de licitație -  cu 600 lei /mp (în funcție de suprafața ocupată) ”.

Pentru magazinele online indicate în pct. 61 al anexei nr. 3, care au notificat pentru prima dată activitatea, se va aplica o scutire în mărime de 50 % față de taxa stabilită, pe parcursul primului an de activitate.

Documentul prevede și noi unităţi  comerciale şi/sau de prestări servicii care vor achita taxe anul viitor și care anterior nu erau incluse în categoria unităților plătitoare de taxe:

 • Activități de ambalare (cutii cadouri, colete) - 3000 lei  (CAEM 82.92)
 • Lucrări de instalații electrice și tehnico-sanitare - 3000 lei  (CAEM 43.21)
 • Lucrări de finisare - 3000 lei  (CAEM 43.31)
 • Hotel pentru animale de companie - 3000 lei  (CAEM  96.09) 
 • Parcuri tematice (bâlciuri) și parcuri de distracție - 5000 lei  (CAEM 93.21)
 • Stații de încărcare a automobilelor electrice - 5000 lei/ coloana distrib.
 • Alte activități recreative și distractive neclasificate în altă parte - 5000 lei (CAEM 93.29):
 • curse mecanice, atracții pe apă, jocuri, spectacole, expoziții tematice, terenuri pentru picnic;
 • activități ale parcurilor recreative;
 • exploatarea facilităților de transport recreator;
 • închirierea echipamentului de agrement;
 • funcționarea ringurilor de dans.   

Potrivit proiectului, pentru anul 2021 se propune menținerea cotelor taxelor locale pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chişinău pentru fiecare autovehicul (microbuz sau autobuz) la nivelul anului 2020.

Cotele la toate celelalte taxe locale sunt păstrate la nivelul cotelor aprobate  pentru anul 2019 prin decizia CMC nr. 6/1 din 26.12.2019 „Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2020” (cu modificările ulterioare).