Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) a atins rata de 100% privind adoptarea standardelor europene în calitate de standarde moldovenești.

De la începutul anului curent au fost adoptate cu aplicare în Republica Moldova peste 1.200 de standarde europene și au fost anulate 517 standarde depășite și conflictuale. Totodată, în 2020 a fost inițiat procesul de elaborare a 29 de standarde moldovenești pe domeniile neacoperite de standardele europene și internaționale, dintre care 10 au fost deja aprobate – 9 se referă la domeniul construcțiilor și unul privind producția alcoolică.

De asemenea, ISM a implementat 3 sisteme de management: cel al calității, anti-mită și al securității informației, fapt care va facilita procesul de obținere a statutului de membru cu drepturi depline la organizațiile europene și internaționale de standardizare.

ISM gestionează un Fond Național de Standarde care cuprinde peste 32.500 standarde moldovenești, dintre care peste 26.200 sunt standarde europene, 3.800 standarde internaționale, 2.400 standarde interstatale și ale altor țări, precum și 85 de standarde moldovenești originale.