Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege cu privire la modificarea și completarea Legii privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură.

Modificările propuse au fost elaborat în scopul stimulării accesului fermierilor la asigurările în agricultură, al stimulării creării produselor de asigurare noi de către asiguratori, al stimulării creditării fermierilor prin crearea posibilităților de asigurare, la cererea instituțiilor financiare, a bunurilor agricole gajate. Mai exact, se propune extinderea domeniului de acțiune a legii și permiterea asigurării inclusiv a calității recoltei.

Totodată, autorul proiectului propune crearea posibilității achitării primei de asigurare de către beneficiarul asigurării, care poate fi, atât o bancă comercială, cât și un furnizor de inputuri (semințe, produse de uz fitosanitar, servicii agrotehnice). De asemenea, se propune excluderea limitării plății primei de asigurare doar la două rate, iar Guvernul va avea posibilitatea legală de a majora cuantumului subvenției cu până la 20 de puncte procentuale.

Totuși, în avizul aprobat, Guvernul spune să soluția propusă de deputați este similară cu un proiect deja aprobat de Executiv. Ambele documente urmează să fie examinate de Parlament.