Reforma fiscală și ultimele modificări ce vin să reglementeze activitatea sectorului HORECA au fost discutate de președintele Comisiei economiei, buget și finanțe, Igor Munteanu la întrevederea cu președintele Asociației Businessului European (EBA), Karoly Szalai.

Potrivit reprezentantului mediului de afaceri, Republica Moldova este atractivă ca o destinație turistică în rute vinicole, turism culinar și chiar City Break-uri. Totodată acesta a menționat că taxele excesive impuse de aeroport sunt un grav impediment local.

Amintim că, recent ministerul Finanțelor a anunțat că cota TVA aplicată sectorului HORECA va fi majorată de la 10 la 20 la sută, așa cum a fost până anul trecut. 

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre o platformă comună de consultări public – private pe domeniul legislativ și necesitatea promovării percepției corecte a noilor modificări în politica bugetar-fiscală, pentru a spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini.

Totodată, urmează să fie identificare compromisuri între diverși actori ai pieței și plafonarea lichidităților, dezvoltată e-platforma pentru eliminarea problemelor tehnice în e-facturare, reglementată desfășurarea activității economice pe bază de patentă.

Potrivit președintelui Comisiei economiei, buget și finanțe, în următoarele luni vor fi lansate consultări pe politici fiscale și vamale, bănci și asigurări, transport și orice poate servi drept stimulent pentru dezvoltarea afacerilor. De asemenea, parlamentarul a spus că asigurarea transparenței decizionale, consultarea mediului de afaceri și promovarea unei percepții corecte a politicii bugetar-fiscale sunt prioritare pentru transformarea economiei Republicii Moldova în una competitivă și atractivă pentru investitorii autohtoni dar și străini.