Contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta caracter oneros, excluzându-se în acest mod tentativele de comercializare a contractelor de efectuare a stagiului profesional, precum și sporirea nivelului abilităților și capacităților acumulate de avocatul stagiar pe parcursul perioadei efectuării stagiului. Prevederea se regăsește într-un proiect de modificare a Legii avocaturii, înregistrat în Parlament. 

Potrivit documentului, modificarea are drept scop faptul că avocatul îndrumător va avea cadrul efectuării stagiului un interes pur profesional, de acordare a asistenței juridice în procesul de dobândire a cunoștințelor și abilităților practice de către avocatul stagiar, și nu un interes material. Astfel, tentativa de a institui caracterul oneros, prin orice mijloace, pentru contractele de efectuare a stagiului profesional va atrage la rândul să răspunderea disciplinară în conformitate cu reglementările prevăzute la art. 56 și 57 din Legea cu privire la avocatură. 

În  aceeași ordine de idei, pentru sporirea eficienței stagiului profesional efectuat și dobândirea unor abilități practice în domeniul specific de activitate, avocatul stagiar va avea dreptul să asiste avocatul îndrumător la orice fază a procesului civil, penal și contravențional. Această normă va oferi temei legal avocatului stagiar de a obține cunoștințe și deprinderi practice în domeniul acordării asistenței juridice în materia dreptului penal, procesual penal și contravențional, în perioada efectuării stagiului profesional.

Totodată, prin intermediul proiectului, se propune ca avocatului stagiar să i se permită acordarea asistenței juridice garantate de stat pe cauze civile, în modul și în condițiile stabilite de către Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat. 

Extinderea subiecților ce vor acorda asistența juridică garantată de stat pentru cauzele civile ce prezintă un grad redus de complexitate are ca scop atât eficientizarea procesului de repartizare a cauzelor ce se încadrează în categoria asistenței juridice garantate de stat, cât și obținerea de către avocații stagiari a unor capacități practice în acordarea unei astfel de asistențe, se spune în nota informativă. Nu în ultimul rând, oferirea posibilității avocaților stagiari de a presta servicii de asistență juridică în cauze civile prin intermediul asistenței juridice garantate de stat, va asigura o anumită marjă de reducere a volumului de dosare în gestiunea avocaților antrenați în prestarea serviciilor de asistență juridică garantată de stat.

O altă modificare ține de elaborarea spețelor pentru examene. În acest sens, art. 20 din Lege va fi modificat în sensul în care modul de elaborare a spețelor și subiectelor pentru examenul de calificare și de apreciere a răspunsurilor candidaților vor fi prevăzute în Statutul profesiei de avocat.