Parlamentul a votat în ședința din 20 decembrie, în prima lectură, un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, inclusiv Codul de procedură penală.

O modificare care a primit undă verde pentru a fi implementată prevede că în cazul în care reținerea persoanei bănuite de săvârșirea unei infracțiuni nu a fost înregistrată în termen de până la 3 ore, aceasta urmează a fi eliberată.

De asemenea, au fost votate modificări la art. 265 din Codul de procedură penală pentru reglementarea limitelor temporare și mecanismului cu privire la contestarea refuzului organului de urmărire penală de a primi plângerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni.

Astfel, refuzul organului de urmărire penală de a primi plângerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni va putea fi contestat la procuror sau procurorul ierarhic superior în termen de 15 zile de la data la care i s-a adus la cunoștință ordonanța. Ordonanța poate fi contestată la judecătorul de instrucție în termen de 10 zile de la data care i s-a adus la cunoștință.

De asemenea, la art. 58 al Codului, în contextul drepturilor victimei unei infracțiuni deosebit de grave sau excepțional de grave contra persoanei, victimei torturii, tratamentelor inumane sau degradante, se vor adăuga și drepturile victimelor traficului de ființe umane și traficului de copii, în vederea eliminării discriminării față de aceste persoane.