Deputații au aprobat, astăzi, cu 56 de voturi modificarea Legii cu privire la avocatură, în lectura a doua. Asta chiar dacă inițiativa legislativă a provocat greva generală a apărătorilor și proteste la Legislativ. Deși inițial se propunea excluderea în totalitate a alin. 2 din art. 52, documentul a fost votat cu păstrarea garanțiilor profesionale pentru avocați, cu excepția infracțiunilor de corupție.

Astfel, art. 52 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură va prevedea că "Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 - 326 Cod Penal și a infracțiunilor flagrante, de săvârșirea cărora este suspectat avocatul. La efectuarea percheziției la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezenta decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz acțiunea procesuală se suspendă,dar nu mai mult decât pentru 2 ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției”.

Alte modificări aprobate vizează accedere în avocatură a judecătorilor și procurorilor. Persoanele cu cel puțin 10 ani vechime în funcția de judecător sau procuror vor fi scutite doar de efectuarea stagiului, nu și de examenul de calificare pentru a fi admise în avocatură.

Documentul mai prevede că până la susținerea examenului de calificare, procurorii și judecătorii vor fi obligați să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii.