Modificările operate în Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 4 din 25 iulie 2005 ”Cu privire la modelul Contractului individual de muncă”, aprobate recent, au fost publicate în Monitorul Oficial din 6 martie, .

Potrivit acestora, orice modificare sau completare care vizează cel puțin una dintre clauzele prevăzute la art. 49 alin. (1) din Codul muncii, va fi considerată modificare a contractului individual de muncă.

Totodată, a fost abrogat pct.22 din Convenția nr. 4, potrivit căruia, cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală de către angajator a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul muncii. În asemenea cazuri, salariatul va fi prevenit despre necesitatea modificării contractului individual de muncă cu 2 luni înainte.

Contractul individual de muncă poate înceta și prin acordul scris al părţilor. În acest sens, s-a completat pct.27 din Convenție, care în redacția anterioară prevedea că, încetarea contractului poate surveni în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor sau la inițiativa uneia dintre părți.

Notă: Clauzele prevăzute la art. 49 alin. (1) din Codul muncii

Articolul 49. Conţinutul contractului individual de muncă
(1) Conţinutul contractului individual de muncă este determinat prin acordul părţilor, ţinîndu-se cont de prevederile legislaţiei în vigoare, şi include:
a) numele şi prenumele salariatului;
b) datele de identificare ale angajatorului;
c) durata contractului;
d) data de la care contractul urmează să-şi producă efectele;
d1) specialitatea, profesia, calificarea, funcţia;
e) atribuţiile funcţiei;
f) riscurile specifice funcţiei;
f1) denumirea lucrării ce urmează a fi îndeplinită (în cazul contractului individual de muncă pentru perioada îndeplinirii unei anumite lucrări – art. 312– 316);
g) drepturile şi obligaţiile salariatului;
h) drepturile şi obligaţiile angajatorului;
i) condiţiile de retribuire a muncii, inclusiv salariul funcţiei sau cel tarifar, suplimentele, premiile şi ajutoarele materiale (în cazul în care acestea fac parte din sistemul de salarizare al unităţii), precum şi periodicitatea achitării plăților;
j) compensaţiile şi alocaţiile, inclusiv pentru munca prestată în condiţii grele, vătămătoare şi/sau periculoase;
k) locul de muncă.
Dacă locul de muncă nu este fix, se menţionează că salariatul poate avea diferite locuri de muncă şi se indică adresa juridică a unităţii sau, după caz, domiciliul angajatorului;
l) regimul de muncă şi de odihnă, inclusiv durata zilei şi a săptămînii de muncă a salariatului;
m) perioada de probă, după caz;
n) durata concediului de odihnă anual şi condiţiile de acordare a acestuia;
p) condiţiile de asigurare socială;
r) condiţiile de asigurare medicală;
s) clauzele specifice (art. 51), după caz.

Sursa: monitorul.fisc.md