Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a publicat pe pagina sa de Facebook un draft de dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale care se referă la avocații stagiari. Mai exact, prin draftul respectiv se propune ca să fie prelungită calitatea de avocat stagiar, pe perioada stării de urgență, și pentru o perioadă egală cu durata stării de urgență, după ridicarea acesteia, pentru avocații stagiari care au dreptul să participe la examenul de calificare în sesiunea de primăvară a anului 2020. Anterior, premierul Ion Chicu a anunțat că astăzi ar putea avea loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Prelungirea perioadei se dorește a fi efectuată prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, care spune că persoana care a promovat examenul de admitere la stagiu efectuează în mod obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 18 luni, avînd, în acest timp, calitatea de avocat stagiar.

Deocamdată, Uniunea Avocaților din Moldova nu a anunțat când ar putea avea loc examenul de calificare, întrucât a fost declarată stare de urgență.

Potrivit Legii cu privire la avocatură, pentru a fi admis în profesie, avocatul stagiar susţine examenul de calificare în faţa Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat. Persoana care nu a promovat examenul de calificare poate solicita admiterea repetată la examen după expirarea a șase luni de la data primului examen. După expirarea a trei ani de la data finalizării stagiului profesional, avocatul stagiar poate participa la examenul de calificare doar cu condiţia executării repetate a stagiului profesional cu o durată minimă de trei luni. Rezultatele examenelor de calificare sunt aprobate prin hotărâre a Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat.