Ministru Justiției, Fadei Nagacevschi, a inițial pe rețelele de socializare o discuție despre impozitul pe venit care trebuie aplicat reprezentanților profesiilor juridice. Acesta întreabă cetățenii dacă este ”justificat ca profesiile juridice să achite 18% impozit pe venit și nu 12%, așa cum achită alte categorii de contribuabili”. Comentariile pot fi lăsate aici.

Amintim că, anterior declarării stării de urgență, Uniunea Avocaților din Moldova a anunțat că a fost creat un grup de lucru pentru stabilirea unui nou mecanism de achitare a impozitelor pe venit de către reprezentanții profesiilor conexe justiției, inclusiv de către apărători. Potrivit informației publicate atunci, avocaților urma să le fie oferită posibilitatea de a selecta opţiunea cu privire la modul de impozitare a venitului pentru un an fiscal:

  • 12% din venituri după deducerea cheltuielilor, indiferent de cuantumul de venit avut;
  • în primul trimestru, selectarea opţiunii de impozitare de 4% din activitatea operaţională. Astfel se vor impozita veniturile/încasările în perioada fiscală, însă fără deducerea cheltuielilor.

La fel, Uniunea Avocaților din Moldova a înaintat recent mai multe solicitări privind măsurile ce trebuie întreprinse, în perioada stării de urgență, pentru apărători. Printre acestea se regăsește și diminuarea impozitului pe venit de la 18 la 12%.