Autoritățile vor să strângă mai mulți bani la bugetul de stat din taxe și impozite. Ministerul Finanțelor a prezentat pentru consultări publice un proiect de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Potrivit autorilor inițiativei, veniturile vor crește cu 700 de milioane de lei, banii urmând să fie încasați din taxe și impozite. Principalele modificări intervin la următoarele tipuri de venituri:

  • majorarea taxei pe valoare adăugată la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova cu 125 de milioane de lei;
  • majorarea taxei pe valoare adăugată la mărfurile importate cu 475 milioane lei;
  • reducerea restituirii taxei pe valoare adăugată cu 100 de milioane de lei.

Totodată, partea de cheltuieli se majorează cu 400 de milioane de lei, iar banii urmează să ajungă în Fondul de intervenție al Guvernului, cu scopul asigurării suportului financiar pentru consumatori, în cazul unei eventuale majorări a tarifelor la resursele energetice.

Documentul mai prevede majorarea capitalului social al Energocom cu 1,7 miliarde lei pentru asigurarea măsurilor de achiziționare a gazelor naturale.

Modificările operate la partea de venituri, cheltuieli și sursele de finanțare ale bugetului de stat s-au soldat cu micșorarea deficitului aprobat al bugetului de stat cu 300 de milioane de lei, în sumă nominală constituind 11,8 miliarde sau 5,1 % din PIB.

Modificarea surselor de finanțare a deficitului bugetar include utilizarea mijloacelor bănești în sumă de 1,4 miliarde lei din conturile bancare ale bugetului de stat.