Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, susțin că CSM nu este transparent atât în activitatea sa, cât și în procesul decizional. Aceștia au emis o declarație, care este redată mai jos.

Subsemnații, Ciugureanu-Mihailuță Carolina, Coptileț Valentina, Timotin Mariana, Belei Elena, Crețu Ion, profesori titulari de drept, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, împărtășim îngrijorarea justițiabililor, magistraților, societății civile și a mass-media pentru lipsa de transparență atât în activitatea CSM, cât și în procesul decizional. Cu precădere este vorba de hotărârile CSM privind cariera și sancționarea judecătorilor. 

Exprimăm public dezacordul cu practica CSM de a pretinde că deliberează în pofida faptului că deliberarea hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii nu este prevăzută de lege.

Din rațiuni de respect pentru viața privată sau de apărare a intereselor statului sau ordinii publice cu votul majorităţii membrilor prezenţi ședințele pot fi închise (integral sau parțial). Acest fapt nicidecum nu semnifică că votul pe marginea chestiunilor discutate în ședințe închise trebuie să fie secret. Consiliul Superior al Magistraturii adoptă hotărâri cu votul deschis al majorităţii membrilor săi. (art. 24 Legea nr.947/1996).

Cu regret, vechile practici de a considera ședințele închise ca „deliberare” este o reminiscență depășită de imperativul timpurilor, or, judecătorii și întreaga societate trebuie să cunoască cum a votat CSM. Camuflarea cu așa zisul secret al deliberărilor a unor chestiuni de maximă importanță pentru sistemul judecătoresc nu este nici legală, nici legitimă, nici morală, nici justificată și la această practică defectuoasă CSM trebuie să renunțe. Secretizarea nelegitimă scade din credibilitatea și imaginea CSM-ului și afectează substanțial încrederea în justiție.

Formulăm angajamentul public de a nu recurge la corespondență și voturi secrete, cu excepția cazurilor expres reglementate prin lege.

Insistăm, CSM trebuie să devină model de bune practici în materia accesului la informații de interes public!