În 2020 mărimea marjei maxime pe care creditorii o pot aplica la creditele garantate de stat în cadrul programului ”Prima casă” va rămâne la nivelul anului curent, până la 2% anual. O decizie în acest sens urmează să fie luată de Guvern în ședința de vineri, 27 decembrie.

Menționăm că, la lansare, marja maximă a fost de trei la sută. Ulterior, aceasta a fost, însă, micșorată. Potrivit legislației în vigoare, creditul obținut prin intermediul programului ”Prima Casă” are următoarele costuri:

  • rata maximă a dobânzii anuale (DAE), care este calculată din rata de referință anunțată de Banca Națională a Moldovei pentru acest program. Aceasta este calculată ca rata medie ponderată ale dobânzilor la depozitele cu termenul de la 6-12 luni, plus marjă maximă de 2%, care este precizată anual de Guvern și plus comisionul de garantare de până la 0,5% anual din soldul garanției de stat;
  • comisionul unic de acordare a finanțării nu mai mare de 1% din valoarea creditului. Băncile nu vor percepe alte taxe adiționale;
  • taxele notariale de stat.

Programul ”Prima casă” a fost lansat în martie 2018. În prezent, creditele ipotecare sunt acordate prin intermediul a cinci bănci comerciale: Moldindconbank, Victoria Bank, Moldova Agroindbank, Mobias Banca și Eximbank.