Comisia de licențiere a profesiei de avocat a decis ieri să admită în avocatură mai mulți foști judecători.

Potrivit Deciziei Comisiei de licențiere, în profesie au fost admiși:

  • Fosta judecătoare Ludmila Ouș. Magistrata a fost admisă în profesie în baza unei hotărâri judecătorești din septembrie 2019 și în temeiul  experienței de 10 ani vechime în muncă în funcția de judecător (art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură).
  • Fostul judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță. Magitratul a fost admis în avocatură în baza prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură.
  • Fosta judecătoare Natalia Simciuc. Aceasta a fost admisă în avocatură în baza prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură.
  • Fosta judecătoare Cornelia Vârlan. Aceasta a fost admisă în avocatură în baza prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură.
  • Sergiu Moraru. Candidatul a fost admis în profesie, de asemenea, în baza unei hotărâri judecătorești și a experienței de muncă.
  • Diana Luca. Candidata a fost admis în profesie în baza vechimii în muncă (art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură).

Totodată, Comisia de licențiere a amânat examinarea cererilor de admitere în avocatură a procurorilor Lilian Bacalâm și Elena Șuvalova , a candidatului Sergiu Secrieru.

În cazul altor două cereri, depuse de candidații Diana Castraveț și Sergiu Dodon, Comisia nu le-a dat curs, deoarece nu a fost achitată taxa. Candidații au la dispoziție 15 zile pentru a înlătura neajunsul.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie, persoanele care vor să obțină licența de avocat în temeiul art. 10 alin. 2 din Legea cu privire la avocatură trebuie să achite o taxă de 100 de mii de lei. Decizia a fost luată la cea de-a III-a sesiune a Congresului Avocaţilor din Republica Moldova.

Taxa a fost majorată de la 15 mii la 100 de mii de lei.