Aproape 60 de mii de persoane au achitat în primul trimestru al acestui an prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Cifra este mai mare cu aproximativ şase mii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Volumul mijloacelor financiare acumulate în primele trei luni ale anului 2021 în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depăşit 106,5 milioane de lei, în creştere cu peste zece milioane comparativ cu primul trimestru al anului 2020.

Din numărul total de plătitori, peste 40 de mii au beneficiat de reduceri în proporţie de 50 la sută din valoarea primei. Este vorba despre fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii, deţinătorii de patentă, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nici asiguraţi de Guvern.

Alte peste 17 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au beneficiat de reduceri de 75% la achitarea primei.

În acelaşi timp, 1.750 de cetăţeni au achitat prima de asigurare fie cu reduceri de 60%, fie în mărime integrală.

În 2021, în condiţiile pandemiei de COVID-19, s-a majorat esenţial numărul persoanelor care au plătit prima de asigurare medicală în sumă fixă prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. Astfel, peste 40 de mii de cetăţeni sau 55% din numărul total de plătitori au achitat prima prin intermediul MPay, cu circa 11 mii mai mult faţă de primele trei luni din 2020.

Potrivit datelor CNAM, aproape 88 la sută din cetăţenii Republicii Moldova dispun de asigurare medicală obligatorie.