Magistrații Svetlana Filincova, de la Curtea Supremă de Justiție și Alexandru Spoială, de la Curtea de Apel Chișinău au fost desemnați în calitate de expert titular și, respectiv, expert supleant la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. O decizie în acest sens a fost luată, recent, de Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM a trebuit să aleagă dintre trei candidați care și-au exprimat dorința de a suplini aceste funcții. În concurs s-a mai înscris și magistratul Victor Sandu, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Potrivit Regulamentului cu privire la reprezentarea Republicii Moldova în organele de lucru ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, candidații trebuie să să aibă experiență de lucru de cel puțin un an în domeniul ce ține de activitatea organului de lucru al Comitetului de Miniștri al CoE și să cunoască bine una dintre limbile oficiale ale Consiliului Europei (limba engleză sau limba franceză).

Svetlana Filincova este magistrat începând cu anul 1996, iar pe parcursul activității a deținut funcția de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ și președinte al Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor. Anterior, Svetlana Filincova a deținut funcția de expert titular, membru al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Alexandru Spoială are o experiență de 11 ani în calitate de judecător, dintre care opt ani la Judecătoria Ciocana, municipiul Chișinău și trei ani la Curtea de Apel Chișinău. Acesta cunoaște limba engleză, care este limba oficială a Consiliului Europei.

În prezent, aceste funcții sunt exercitate de către președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și magistratul Igor Chiroșca.