Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, califică criticile aduse puterii judecătorești drept o atentare la independența sistemului și o denigrare publică intenționată a actului justiției. Opinia se conține într-o declarație semnată de judecătorii instanței. Potrivit semnatarilor, documentul nu vine în apărarea unor magistrați concreți, dar în apărarea statutului de judecător.

În declarație se menționează că judecătorul își asumă responsabilitatea individual pentru hotărârile luate și existe suficiente mecanisme democratice de tragere la răspundere a acestora. Totodată, puterile statului trebuie să dea dovadă de respect reciproc, să fie întreprinse măsurile de edificare a încrederii în actul justiției și de responsabilizare a magistraților, cu respectarea independenței puterii judecătorești. Expunerile publice generalizate asupra întregului corp reprezintă o manipulare a opiniei publice.

”În condițiile unui stat de drept sunt inacceptabile expunerile primelor persoane sau a unui politician la adresa întregului corp judecătoresc. În contextul în care se pretinde că toate acțiunile sunt îndreptate spre reforma justiției, consolidarea democrației și edificarea statului de drept”, se menționează în declarație.

Potrivit magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, pe parcursul anilor se observă că în ajun de alegeri, inclusiv în perioada electorală, prin diferite inițiative legislative se atentează la garanțiile sociale ale judecătorilor, care sunt parte integrantă a independenței acestora. ”Corpul judecătoresc pledează pentru reforma sistemului judecătoresc conform principiilor democratice și nu se opune răspunderii judecătorului pentru încălcările admise în condițiile legii. Însă, nu va tolera o denigrare generalizată a puterii judecătorești și este hotărât să-și apere garanțiile acordate prin standardele internaționale, astfel încât în final să asigure calitatea actului justiției” se mai spune în documentul publicat.

În final, magistrații subliniază că este important ca reprezentanții partidelor de guvernare să înțeleagă efectul negativ al declarațiilor și acțiunilor care pe lângă denigrarea actului judecătoresc pot atenta la ordinea unui stat de drept. În context, au solicitat ca politicienii să-și asume declarațiile făcute astfel încât să nu pună în pericol caracterul obligatoriu al actului judecătoresc.

La fel, magistrații au solicitat comunității europene, organizațiilor internaționale, societății civile să monitorizeze atent acțiunile și expunerile politicului în raport cu puterea judecătorească. Astfel încât să fie asigurată demararea unor reforme cu respectarea garanțiilor internaționale.