Magistrații vor fi numiți în continuare, de către președintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În modificările la Constituție aprobate de Guvern se menține această prevedere.

Totuși, documentul a exclus termenul de numire inițială în funcție pentru o perioadă de cinci ani și stabilește că președintele va putea respinge o singură dată candidatura propusă de CSM. Astfel, au fost elimitate prevederile că judecătorii care au susţinut concursul sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de cinci ani. După expirarea acestui termen, magistrații sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, stabilit în condiţiile legii.

La fel, s-a propus abrogarea aliniatelor (3) și (4) ale articolului 116 din Constituție. Acestea prevăd că:

  • preşedinţii şi vicepreşedinţii instanţelor judecătoreşti sunt numiţi în funcţie de Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, pe un termen de patru ani;
  • preşedintele, vicepreşedinţii şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie sunt numiţi în funcţie de Parlament la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Ei trebuie să aibă o vechime în funcţia de judecător de cel puţin 10 ani.

Proiectul promovat mai stabilește că deciziile privind numirea judecătorilor și cariera acestora trebuie să fie adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit, și a unei proceduri transparente, în condițiile legii. Promovarea sau transferul judecătorilor se face, ca și în prezent, doar cu acordul acestora.

Totodată, Guvernul a decis că judecătorii trebuie să rămână doar cu imunitate funcțională. În context, menționăm că, CSM a spus că este împotriva limitării iminutății magistraților și că această măsură nu este conformă bunelor practici internaționale.

Judecătorii în privința cărora la data intrării în vigoare a prezentei legi nu a expirat termenul inițial de numire în funcție de judecător vor fi considerați ca numiți până la atingerea plafonului de vârstă.

Modificările urmează să fie expediate Parlamentului pentru examinare.