Funcția de președinte interimar al Judecătoriei Hîncești este râvnită de mai mulți magistrați din cadrul instanței. Totuși, Consiliul Superior al Magistraturii nu se grăbește să pună punct acestei lupte. Prin ultima decizie în acest sens, CSM a respins numirea în funcția de președinte interimar a vicepreședintelui interimar al instanței, Corina Albu.

Candidatura Corinei Albu a fost înaintată către CSM de către majoritatea judecătorilor de la instanța din Hîncești: sediul central și sediul Ialoveni. Propunerea a venit după ce Consiliul a refuzat, anterior, să-i ofere lui Mihail Macar mandatul de a exercita atribuțiile de președinte până la ocuparea funcției prin concurs. Acesta din urmă a fost președinte cu drepturi depline al instanței până în data de 19 mai.

În procesul de desemnare a noii candidaturi pentru funcția de președinte interimar al judecătoriei, voturile magistraților s-au divizat. Judecătorii de la sediul Ialoveni, cinci la număr, au votat pentru Corina Albu. În timp ce 2 judecători de la sediul central au votat pentru Tamara Mereuță, alții doi pentru Mihail Macar, unul pentru Corina Albu și unul s-a abținut de la vot.

Prin urmare, judecătorii de la Hîncești au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să desemneze vicepreședintele interimar al instanței în funcția de președinte interimar. Aceștia și-au argumentat decizia prin faptul că vicepreședintele judecătoriei nu dispune de dreptul de a efectua anumite acțiuni, cum ar fi plăți contabile, ce poate conduce la neachitarea plăților salariale și altor plăți în interesul administrării corespunzătoare a instanței.

CSM spune că potrivit normelor legale, vicepreședintele interimar desemnat exercită și funcțiile președintelui instanței judecătorești în cazul absenței acestuia. Prin urmare, demersul a fost respins.

Hotărârea completă emisă de CSM poate fi găsită aici.