Situațiile imprevizibile din unele familii ce implică prezența unui avocat, pot apărea oricând. Fie că vorbim de un divorț, partajări de avere, custodia copiilor, gestionarea afacerii de familie, analiza și semnarea unor acte notariale, întocmirea contractelor etc. toate acestea implică serviciile și consultația unui specialist din domeniul juridic. Discutăm cu avocata Ludmila Goncearenco, despre necesitatea semnării unor contracte de prestări de servicii juridice pentru familii, promovarea acestei practici și în țara noastră, dar și avantajele obținute de clienți în urma colaborărilor respective. 

BizLaw: Dna. Goncearenco, avocat de familie înseamnă, în alte state, ca acesta să fie „parte” a familiei. Cum arată relația dintre un avocat și familie?

Ludmila Goncearenco: În Occident e o normă obișnuită ca familiile să aibă propriul avocat. E absolut firesc faptul ca un singur specialist să reprezinte interesele membrilor în diverse acțiuni ce implică o anumită pregătire juridică profesionistă. Confidențialitatea este garantată de către avocat. El e persoana care e la curent cu tot istoricul familiei și își asumă anumite angajamente în varii procese unde prezența acestuia este imperativă. 

BizLaw: Presupun că dacă vorbiți despre acest concept, aveți practică în acest domeniu, de a lucra cu familii. Ce servicii le oferiți?

Ludmila Goncearenco: Am încheiat mai multe contracte cu unele familii. Nu pot divulga numele clienților, e un lucru evident. Aceste acte implică nu doar confidențialitate, dar și păstrarea secretului juridic al documentelor și istoricul acestora. Am deja 10 ani de experiență în domeniu și cunosc toate subtilitățile unui contract perfect!

BizLaw: Ce presupune asistența unui avocat de familie, din propria experiență?

Ludmila Goncearenco: În portofoliul meu de servicii sunt incluse: asistența businessului de familie sau cel al unui membru din familie, oferirea suportului unui specialist integru juriștilor din afacerea dată, iar la sfârșitul anului prestez un audit juridic. 

BizLaw: De ce ar avea nevoie familiile de un avocat permanent? Care sunt avantajele? Având un avocat de familie ar putea fi evitate anumite probleme juridice care pot apărea?

Ludmila Goncearenco: Avantajele sunt multiple. În primul rând, se face o economie generoasă de timp. Clienții au parte de mai puține momente stresante, interacțiuni cu birocrația și texte neclare din litera legii. Nu putem omite nici divorțurile, partajările de averi sau testamente. Factorul uman și cel subiectiv răbufnește la un momente dat, iar fiecare individ încearcă să-și promoveze interesele private. Prezența unui avocat vine să facă lumină și să remedieze situațiile de conflict, totul sub stricta supraveghere a legii. 

Menționam în alte surse că exact cum fiecare familie își are medicul său, de exemplu, încurajez și să „adopte” un avocat al său, totul pentru a face ca adevărul și justiția să iasă victorioși din anumite situații tensionate. 

BizLaw: Republica Moldova are avocați specializați în diferite domenii. Cum ați ajuns la concluzia că este nevoie și de o asemenea specializare?

Ludmila Goncearenco: Tagma avocaților din Republica Moldova este foarte vastă. Personal, încerc să promovez activ necesitatea unui specialist din acest domeniu în serviciul unei familii. E un mare noroc să ai avocatul compatibil cu valorile tale, unul care știe bine legislația țării și o aplică la momentul potrivit. Relația dintre avocat și membrii familiei trebuie să fie bazată pe un grad major de confidențialitate, de loialitate și implicare totală în procesele cheie unde e necesară prezența lui. Avocatul poate oricând explica într-un limbaj accesibil conținutul actelor normative și juridice, iar lista serviciilor oferite mai poate fi completată pe parcurs, în funcție de necesitățile clienților.  

BizLaw: În Republica Moldova se ajunge la avocat ca și la medic -  atunci când te doare. Cât de necesar este ca oamenii să conștientizeze importanța de a avea un avocat care să-i ghideze? 

Ludmila Goncearenco: Sunt multe țări unde nimic nu se face fără ca avocatul să nu fie pus la curent. Fiecare act ce implică o semnătură din partea unui membru sau membri ai familiei se face sub supravegherea specialistului respectiv. Avocatul nu garantează neapărat o victorie în instanță, dar poate aduce argumentele legale în favoarea familiei. Semnarea unui contract pentru un an oferă facilități clienților de a nu se stresa pentru unele probleme de ordin juridic. 

Ludmila Goncearenco și-a început cariera în domeniul juridic în calitate de grefieră la Curtea de Apel, Chișinău. A urmat treapta de asistent judiciar (3 ani) la Judecătoria Centru din capitală. Alți doi ani i-a alocat stagiului în avocatură, în 2016 obținând licența de avocat.