Uniunea Europeană ia măsuri pentru a spori protecția consumatorilor. Comercianţii vor fi obligaţi să afișeze prețul cel mai scăzut practicat o perioadă de timp înainte de aplicarea reducerii. Măsura este cu atât mai importantă în conetxtul perioadelor de soldări masive, scrie digi24.ro.

În urma unui acord încheiat în luna martie cu Parlamentul European, Consiliul a adoptat zilele trecute o directivă care modernizează legislația UE cu privire la protecția consumatorilor și facilitează punerea în aplicare a drepturilor consumatorilor.

Astfel, este completată Directiva 98/6/CE privind protecţia consumatorilor cu indicarea preţurilor produselor oferite.

Noile prevederi introduse:

  • orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț;
  • prețul anterior înseamnă prețul cel mai scăzut practicat de comerciant pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț;
  • statele membre pot prevedea norme diferite pentru bunurile susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid.

Dacă produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, statele membre pot prevedea, de asemenea, o perioadă de timp mai scurtă.

Dacă reducerea de preț este majorată treptat, statele membre pot prevedea ca prețul anterior să fie considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.