Liga de fotbal a Spaniei (La Liga) a fost amendată de către agenția de protecție a datelor (AEPD) a Spaniei cu suma de 250.000 de euro pentru utilizarea unei aplicații mobile.

Potrivit blog.avocatoo.ro, Liga a recunoscut că aplicația oficială, utilizată de patru milioane de persoane în Spania pentru a verifica rezultatele live, poate monitoriza locația utilizatorilor și poate activa microfoanele pentru a identifica dacă proprietarii de smartphone-uri vizionează un joc într-un loc public. Una dintre permisiunile solicitate de aplicație este pentru accesul la microfoanele utilizatorilor și pentru a “detecta frauda de consumul de fotbal în unitățile publice neautorizate”.

În decizia sa, AEPD a declarat că La Liga a încălcat mai multe reguli ale GDPR, inclusiv cele privind transparența și retragerea consimțământului, și că ar trebui furnizate informații suplimentare (cum ar fi o pictogramă pentru microfon) de fiecare dată când este activată colectarea datelor sensibile.

La Liga va elimina funcția din aplicația sa până la data de 30 iunie, dar a spus că va ataca amenda, deoarece datele sunt colectate în stilul Shazam, cu unicul scop de a ști dacă fanii urmăresc jocurile contestate de echipele din Liga în unități care nu plătesc abonament pentru transmisie.

Strategia La Liga a dat roade, peste 600 de cazuri de transmisie ilegală au fost descoperite cu ajutorul aplicației oficiale. Într-un comunicat oficial, Liga Profesionistă de Fotbal din Spania anunțase că a avut pierderi de aproximativ 400 de milioane de euro anual din cauza celor aproximativ 60.000 de restaurante sau baruri care nu cumpără un abonament pentru a transmite în mod legal partidele din campionatul spaniol.