Legea privind asigurarea subvenționată în agricultură a fost publicată în Monitorul Oficial din 16 octombrie, urmând să intre în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării.

Noua lege are drept scop stimularea producătorilor agricoli pentru asigurarea intereselor lor patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole și protejarea acestor interese în procesul de asigurare a riscurilor de producție în agricultură.

Totodată, legea reglementează relațiile dintre asigurători și producătorii agricoli apărute în procesul asigurării în agricultură, precum și relațiile care se stabilesc între aceștia, pe de o parte, și autoritățile administrației publice, pe de altă parte, în legătură.

Legea urmează logica unui contract de asigurare. Astfel, aceasta cuprinde reglementări cu privire la: subiecții asigurării, obiectul asigurării, riscurile asigurate, suma asigurată, prima de asigurare, producerea riscului asigurat, stabilirea mărimii despăgubirii de asigurare.

La data intrării în vigoare a prezentei legi se va abroga Legea nr. 243/2004 privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură.

Sursa: contabilsef.md