Ministerul Justiției a anunțat inițierea procesului de elaborare a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională.

Inițiativa are la bază Hotărârea Curții Constituționale nr. 18/2021 pentru controlul constituționalității articolului 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională (ridicarea mandatului judecătorului Curții Constituționale ca urmare a stabilirii prin act de constatare rămas definitiv a unei încălcări a regimului juridic al conflictelor de interese). Prin hotărârea menționată a fost declarat neconstituțional articolul 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317/1994.

Curtea a statuat că ”70. Întreaga activitate jurisdicțională a Curții Constituționale include adoptarea tuturor hotărârilor, deciziilor, avizelor și a actelor procedurale aferente. Autoritatea de lucru judecat cu privire la chestiunea soluționată în cadrul unor proceduri judiciare constituționale nu poate fi contestată de nicio altă autoritate statală. Prin urmare, decizia de respingere/admitere a unei cereri de recuzare referitoare la un eventual conflict de interese al unui judecător constituțional are un caracter jurisdicțional și nu poate fi supusă controlului vreunei puteri a statului.

71. Curtea subliniază că nu poate fi admis un control din exterior al activității jurisdicționale. Singura autoritate competentă să realizeze un astfel de control este Curtea Constituțională. Desemnarea unui organ executiv, ca Autoritatea Națională de Integritate, care să verifice activitatea jurisdicțională a Curții Constituționale ar însemna să se recunoască unei autorități executive puterea de a decide în chestiuni constituționale, tocmai ceea ce Constituția interzice. Din acest motiv, articolul 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională contravine articolelor 134, 137 și 140 din Constituție."

În vederea executării HCC nr. 18/2021 și în temeiul articolului 281 alin. (1) din Legea nr. 317/1994, Ministerul Justiției demarează procedura de revizuire a cadrului normativ relevant.