Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunță că, în prezent, nu este niciun membru supleant din rândul judecătorilor care ar putea ocupa funcția vacantă. Anunțul a fost făcut după ce Parlamentul a aprobat în două lecturi un Proiect din lege care prevede că pe perioada vacanței funcțiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanți, până vor fi aleși membrii de bază. Totuși, opinia CSM nu este împărtățită de toți membrii Consiliului. Victor Micu a precizat pentru BizLaw că declarația publicată pe site-ul CSM nu a fost coordonată cu toți membrii Consiliului.

În declarația CSM se spune că în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 20 octombrie 2017 au fost aleși doi membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii: Luiza Gafton, de la Curtea Supremă de Justiție, cu 298 de voturi și Anatol Pahopol, de la Curtea de Apel Chișinău, cu 256 de voturi.

Ulterior, după demisia judecătorului Alexandru Gheorghieș din funcția de membru al CSM, acesta a fost substituit de Luiza Gafton, care a acumulat mai multe voturi la Adunarea Generală a Judecătorilor.

În data de 8 iunie 2019, Parlamentul a emis hotărârea pentru adoptarea Declaraţiei cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, după care, în data de 9 august, membrul supleant al CSM Anatol Pahopol a depus cererea de demisie, iar discuțiile privind retragerea cererii au fost refuzate de către acesta, spune Consiliul Superior al Magistraturii.

Declarația completă a Consiliului Superior al Magistraturii poate fi accesată aici.