Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat ieri Legea care stabilește că alocațiile de stat ale copiilor cu cetățenie română se vor dubla.

În esență, proiectul prevede majorarea valorii indemnizației pentru copii de la 150 de RON, cât este în prezent, la 300 de RON.

Pentru a se putea aplica, Legea urmează a fi publicată în Monitorul Oficial al României.

Totuși, Guvernul statului vecin a anunțat că va amâna intrarea în vigoare a legii, deoarece nu are bani pentru dublarea alocaţiilor copiilor, dar cu siguranţă vor fi găsite soluţii la prima rectificare bugetară, care va avea loc în vara acestui an (după data de 1 iulie). Astfel, cel mai probabil, termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii va fi prorogat.

Proiectul legislativ prevede că valoarea alocațiilor de stat pentru copii se va majora de la 150 de RON, suma pe care o primesc copiii în prezent, la 300 de RON. Această valoare ar urma să fie primită pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani.

Pentru copiii de până la doi ani, propunerea legislativă stabilește majorarea valorii indemnizațiilor de la 300 la 600 de RON. În cazul copiilor cu dizabilități, această alocație (600 de RON) se va plăti până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Totodată, spre sfârșitul anului trecut a fost oficializat un act normativ, ce stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2020, alocațiile copiilor se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei.

Asta înseamnă că, după dublarea valorii alocațiilor, copiii de peste doi ani vor trebui să primească mai mult de 300 de lei, deoarece la această valoare s-ar adăuga și rata medie a inflației.

Alocația de stat pentru copii este acordată de statul român în fiecare lună tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. Alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste, ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii primesc în continuare alocația, până la terminarea cursurilor.

Alocaţia de stat se acordă şi copiilor cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, care sunt rezidenţi în România, dacă aceştia locuiesc cu părinţii.

Sursa: avocatnet.ro