Judecătorul Cristi Dănileţ este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei”. Inspecţia Judiciară se raportează la mai multe declaraţii pe care magistratul din Cluj le-a făcut într-un interviu, scrie news.ro.

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Danileţ Vasilică Cristi – judecător la Tribunalul Cluj pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, a transmis Inspecţia Judiciară.

Sursa citată a precizat că judecătorul, în afara programului de serviciu, a acordat un interviu ”în cadrul căruia a formulat afirmaţii de natură să ofenseze alte persoane sau instituţii, cu implicaţii politice sau care afectează imparţialitatea autorităţii judecătoreşti”.

Inspecţia Judiciară citează, în comunicatul transmis, o serie de afirmaţii ale judecătorului Cristi Dănileţ, printre care ”un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere", ”comunicatele ilare ale Consiliul Superior al Magistraturii”; ”un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie", ”o anomalie de la CCR".

”Într-un stat de drept, guvernarea nu se face după cum vor conducătorii, ci potrivit principiului democraţiei constituţionale, în care ceea ce se urmăreşte este interesul public, nu interesul unui grup sau al unui partid”, a mai citat Inspecţia Judiciară din declaraţiile lui Cristi Dănileţ.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii judecătorului în cauză.

La rândul său, judecătorul a scris pe pagina sa de facebook că până acum a dat sute de interviuri și nimeni nu a avut nici o obiecție.

”Constat că prin comunicatul de presă trimis la toată presa Inspecția își permite să mă arunce în gura presei pentru a fi devorat mai înainte de a avea parte de judecata CSM și fără a face referire măcar la vreo apărarea a mea. Altfel, publicul ar fi văzut cum am aruncat în aer punct cu punct așa zisele acuzații cu documente imbatabile și cu martori aflați în afara oricărei îndoieli”, menționează Danileț.

”Mai constat că în opinia Inspecției Judiciare delictul de opinie a magistraților trebuie sancționat, contrar documentelor internaționale care nu numai că ne garantează libertatea de exprimare, dar care afirmă că e îndatorirea noastră să reacționăm când democrația e în pericol. Evident, trebuie să fiu dat ca exemplu negativ pentru tot sistemul, în scopul intimidării oricui din justiție care vrea să vorbească despre derapajele instituționale”, a mai scris judecătorul român.