Judecătorii salută proiectul prin care se propune ca funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să fie ocupate de membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, însă doar cu caracter temporar. Opinia a fost exprimată de către președintele Asociației Judecătorilor din Moldova, Vladislav Clima, în cadrul consultărilor publice organizate de către Parlament asupra proiectului.

”Majoritatea judecătorilor ar accepta, doar ca acest lucru să nu fie la nesfârșit și într-o oarecare măsură să fie previzibil momentul când vom putea desfășura Adunarea Generală pentru a alege acel membru în CSM, care va reprezenta instanțele de fond. Se salută acest proiect doar pentru a echilibra proporția de majoritate a judecătorilor într-un organ de autoadministrare judecătorească”, a declarat Vladislav Clima.

Referitor la propunerea legislativă ca majoritatea în CSM să fie calculată conform Codului administrativ, președintele Asociației Judecătorilor din Moldova a precizat că Codul administrativ se aplică în toate raporturile de drept public și nu ar fi corectă o asemenea propunere.

”Din moment ce există Codul administrativ care vorbește despre majoritate, despre cvorum, nu văd de ce ar fi necesar de inclus acest lucru într-un proiect de lege. Codul administrativ nu trebuie privit ca o excepție, ci ca o regulă”, a mai menționat Vladislav Clima.

Amintim că, în Parlament este o inițiativă legislativă prin care se propune ca funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să fie ocupate de membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor. Din luna februarie, numărul de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii a fost majorat până la 15 persoane. Șapte dintre aceștia trebuie să fie aleși din rândul judecătorilor. În prezent, doar șase funcții sunt, iar Adunarea Generală a Judecătorilor nu poate fi convocată din cauza situației create de pandemia Covid-19.