Judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, au ieșit astăzi în fața instanței, având cu ei mai multe mesaje. Acțiunea a avut loc în semn de solidaritate cu colegii lor din Polonia. Asta după ce recent magistraţii polonezi au făcut un apel la judecătorii şi profesioniştii dreptului din toate ţările europene pentru a-i susţine. Magistrații polonezi vor organiza un marș de protest mâine, 11 ianuarie, la Varşovia în legătură cu ”încercările sistematice ale guvernului şi legislativului din Polonia de a limita independenţa judecătorilor”.

Asemenea acțiuni de solidarizare au avut loc și în țara vecină, România. Potrivit digi24.ro, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a dat publicităţii un comunicat de presă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de refuzul autorităţilor poloneze de a respecta statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Forumul Judecătorilor mai spune că a sprijinit necondiţionat eforturile judecătorilor polonezi şi ale asociaţiilor acestora în lupta lor pentru independenţa sistemului judiciar. Pentru a oferi sprijin moral judecătorilor polonezi, judecătorii şi procurorii români au ieşit în faţa instanţelor pentru a manifesta solidaritate cu colegii lor polonezi astăzi, la ora 12.00, în Bucureşti, Cluj, Braşov şi alte oraşe principale.

Recent a fost publicat un apel al Asociaţiei judecătorilor din Polonia IUSTITIA, în care se arată că, în ultimii doi ani, guvernul şi legislativul din Polonia au încercat în mod sistematic să limiteze independenţa instanţelor şi independenţa judecătorilor. De asemenea, "au făcut mult pentru a-şi extinde influenţa asupra funcţionării sistemului judiciar".