Magistrații de la sediul Rîșcani al Judecătoriei Chișinău sunt solidari cu colegii lor de la Curtea de Apel Chișinău. Într-o declarație aceștia spun că sunt alături de colegii lor care sunt supuși unor presiuni extreme din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), exprimate prin amenințări directe cu atragerea la răspundere penală, ceea ce în opinia judecătorilor este contrar obligațiilor CSM de a asigura și promova independența autorității judecătorești. 

”Considerăm inadmisibile acțiunile CSM, în special a unor membri CSM, de a recurge, în raport cu judecătorii, la amenințări cu atragerea la răspundere penală pentru pronunțarea unor soluții neacceptate de unii membri ai CSM”, se spune în declarația judecătorilor de la sectorul Rîșcani. 

Mai mult, magistrații susțin că reacția membrilor CSM constituie o ingerință a unei părți în procesul de înfăptuire a justiției și este un mesaj clar de desconsiderare a actului de justiție, care poate fi preluat de oricine pentru justificarea ignorării hotărârilor judecătorești.

Amintim că, judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău și-au exprimat dezacordul cu privire la acţiunile CSM privind ameninţarea judecătorilor cu tragerea la răspundere penală în temeiul art. 307 Cod Penal în legătură cu pronunţarea unor soluţii judiciare defavorabile în cauze civile în care CSM deţine calitatea de parte. La fel, magistrații nu sunt de acord nici cu acțiunile de punerea în discuţie de către CSM a legalităţii soluţiilor judiciare pronunţate împotriva sa şi a competenţei judecătorilor în cadrul şedinţei publice a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 24 septembrie, în lipsa de procedură.