Judecătorii Curții de Apel Chișinău au anulat ieri, 19 octombrie, Hotărârea Congresului Uniunii Avocaților din 13 decembrie 2019 prin care s-a instituit taxa de 100.000 de mii de lei pentru admiterea în profesia de avocat în temeiul vechimii în muncă.

Pe pagina instanței a fost publicat doar dispozitivul Hotărârii. Potrivit acestuia, decizia a fost luată în baza unei acțiuni depuse de Diana Castraveț, Ira Sîli și Oxana Miron împotriva Uniunii Avocaților, prin care au cerut anularea Hotărîrii Congresului Uniunii Avocaților din 13 decembrie 2019 privind stabilirea cuantumului taxei pentru examinarea dosarelor de admitere în profesia de avocat, a persoanelor specificate la art.10 alin.2 din Legea nr.1260-XV din 19.07.2002 cu privire la avocatură.

Hotârârea Congresului a fost anulată ca fiind ilegală.

Decizia magistraților CA Chișinău poate fi atacată recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2020, persoanele care vor să obțină licența de avocat în temeiul art. 10 alin. 2 din Legea cu privire la avocatură vor trebui să achite o taxă de 100 de mii de lei. Decizia a fost luată la cea de-a III-a sesiune a Congresului Avocaţilor din Republica Moldova.Taxa a fost majorată atunci de la 15 mii la 100 de mii de lei.

Art. 10 alin.(2) din Legea cu privire la avocatură stipulează că persoanele care dețin titlul de doctor, au cel puțin 10 ani vechime în muncă în funcția de judecător sau procuror și care în termen de 6 luni după demisia din funcțiile respective au solicitat eliberarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat, sunt scutite de efectuarea stagiului profesional.