Judecătoria Bălți urmează să primească finanțare suplimentară de la buget în sumă de 1,88 milioane de lei. Un demers în acest sens a fost aprobat, recent, de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit președintelui Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim, banii vor fi utilizați pentru achitarea plăților salariale lui Stanislav Sorbalo, care a fost restabilit în funcția de magistrat după 11 ani. În context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Ministerului Finanțelor să identifice posibilitatea de alocare a resurselor financiare.

Stanislav Sorbalo a fost restabilit în funcție în luna iulie. Decizia a fost luată în procedura de soluționare amiabilă a dosarului aflat pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Atunci, CSM a dispus achitarea salariilor și a tuturor plăților aferente. Stanislav Sorbalo a fost eliberat din funcția de judecător de instrucție la Judecătoria Bălți în iulie 2009.

Judecătoria Bălți are trei sedii: Central, Fălești și Sîngerei. În cadrul instanței sunt 29 funcții de judecător, dintre care patru funcții sunt vacante. Instanța este condusă de președintele Dumitru Gherasim și vicepreședintele Valeriu Pădurari.