Un grup de 22 de femei care au dezvoltat cancer ovarian a dat în judecată compania Johnson & Johnson și a primit 2 miliarde de dolari, reținându-se că produsele din talc ale companiei conțin azbest, iar talcul cu azbest poate cauza cancer ovarian.

Johnson & Johnson a cerut revizuirea de către Curtea Supremă a verdictului de 2 miliarde de dolari în favoarea femeilor care susțin că au dezvoltat cancer ovarian din utilizarea produselor de talc ale companiei, însă, în iunie 2021, Curtea Supremă a SUA a respins apelul, ceea ce înseamnă că despăgubirile în cuantum total de 2 miliarde de dolari vor trebui să fie achitate.

Un juriu din Missouri a acordat inițial femeilor 4,7 miliarde de dolari, dar instanța de apel a respins acțiunea a două dintre reclamante și a redus despăgubirea la 2 miliarde de dolari. Juriul a constatat că produsele din talc ale companiei conțin azbest, iar talcul cu azbest poate cauza cancer ovarian. Compania a contestat ambele concluzii.

Avocatul principal al femeilor în timpul procesului, Mark Lanier, a lăudat refuzul instanței de a admite apelul Johnson & Johnson. „Această decizie trimite un mesaj clar celor bogați și puternici: în cadrul sistemului nostru de justiție egală, bazată pe lege, veți fi trași la răspundere atunci când veți provoca un prejudiciu grav”, a spus Lanier.

Judecătorii Samuel Alito și Brett Kavanaugh nu au luat parte la judecarea cauzei, deoarece s-au abținut. Alito deține acțiuni Johnson & Johnson în valoare cuprinsă între 15.000 și 50.000 USD, iar tatăl judecătorului Kavanaugh a condus asociația comercială care a făcut lobby împotriva etichetării talcului ca și cancerigen și a includerii unei etichete de avertizare pentru produsele din talc.

Un acord imens de 100 de milioane de dolari a fost încheiat între Johnson & Johnson și avocații reclamanților din aproximativ 1.000 de procese ce au ca obiect despăgubiri pentru cauzarea cancerului ovarian de pudra de talc Johnson & Johnson. Recent, J&J a anunțat că alocă 4 miliarde de dolari pentru a acoperi costul anticipat al proceselor cu pudră de talc.

Pudra de talc și cancerul ovarian

Talcul se extrage de la sol, precum cuprul sau aurul, mai ales în China. Pudra J&J pentru bebeluși are 99% talc, iar gelul de duș conține aproximativ 50% talc.

Pe măsură ce femeile aplică produse din pudră de talc în jurul zonei genitale, particulele de talc pot călători în ovare prin intermediul trompelor uterine, fenomen denumit transmigrație. Aceste particule periculoase de talc pot rămâne depozitate în ovarele unei femei, ani de zile.

Se presupune că talcul care rămâne prins în ovarele unei femei duce la dezvoltarea celulelor de cancer ovarian.

Deoarece pudra de talc comercializată de J&J este un produs cosmetic, nu a fost necesară autorizarea pentru introducerea pe piață, relatează o societate de avocatură.

Conform National Center for Health Research, în prezent, Johnson & Johnson se confruntă cu peste 15.000 de procese din partea oamenilor care acuză că produsele de talc vândute de companie le-au cauzat cancer.

Din 2014, Johnson & Johnson și-a apărat produsul pe bază de pudră de talc în procesele intentate de familiile femeilor care au folosit produsele din pudră de talc și au murit de cancer ovarian.

Însă, primul caz datează din 2006, când o femeie de 49 de ani ce a fost diagnosticată cu cancer ovarian și care folosise zilnic, timp de 30 de ani pudra de talc Johnson & Johnson a dat în judecată Johnson & Johnson la o instanță din Dakota de Sud.

Deoarece medicii au găsit particule de talc înglobate în țesuturile canceroase îndepărtate din corpul femeii, aceasta a susținut că talcul din pudra pentru bebeluși Johnson & Johnson i-a cauzat cancer și a susținut că Johnson & Johnson ar fi trebuit să avertizeze pe etichetele produselor sale cu privire la legătura dintre talc și cancerul ovarian pe etichetele produselor sale.

Deși instanța nu a reținut că talcul ar fi fost cauza cancerului femeii, a concluzionat că există suficiente dovezi care să susțină legătura dintre talc și cancerul ovarian pentru a solicita Johnson & Johnson să avertizeze femeile cu privire la acest risc.

În februarie 2016, instanțele au decis în favoarea familiei unei femei care a murit de cancer ovarian la 62 de ani. Particule de talc au fost găsite în ovarele extirpate în urma intervenției chirurgicale suferite ca urmare a diagnosticării sale cu cancer ovarian. Însă, după câteva luni, decizia a fost anulată din motive procedurale.

O femeie din California diagnosticată cu cancer ovarian a câștigat 70 de milioane de dolari în procesul intentat companiei Johnson &Johnson. Și în prezent, femeia continuă să lupte pentru etichetarea corectă de avertizare a produselor care se vând, astfel, una dintre pulberile de talc vândute de marca Assured poartă deja un astfel de avertisment: “Aplicarea frecventă a pulberii de talc în zona genitală feminină poate crește riscul de cancer ovarian.”

Instanțele au decis și în favoarea unui bărbat din New Jersey, care a acuzat că pulberea de talc i-ar fi cauzat un cancer pulmonar datorită azbestului prezent în pudra de talc. În ciuda deciziei juriului, Johnson & Johnson continuă să nege afirmațiile că produsul ar conține azbest sau că provoacă cancer. Cu toate acestea, instanța a considerat că expunerea la azbest dintr-o altă sursă nu a fost o cauză probabilă a cancerului său.

În octombrie 2017, un judecător din Los Angeles a pronunțat o hotărâre prin care Johnson & Johnson a fost obligată să achite de 417 milioane de dolari către o femeie, instanța stabilind o legătură între pudra de talc folosită pentru bebeluși și cancerul ovarian al femeii.

În mai 2018, un juriu din Los Angeles a obligat Johnson & Johnson la plata de  daune compensatorii în cuantum de 21,7 milioane de dolari și daune punitive în valoare de 4 milioane de dolari într-un proces în care reclamanții pretindeau că pudra pentru bebeluși a companiei conținea azbest. Jurații au constatat prezența azbetului și au decis că are legătură cu dezvoltarea mezoteliomului (formă de cancer) la o femeie, prin urmare juriul a atribuit o responsabilitate de 2/3 azbestului pentru dezvoltarea mezoteliomului.

O investigație din 2018 a Reuters a examinat rapoartele interne ale Johnson & Johnson, memoriile companiei și documentele confidențiale din 1971 până la începutul anilor 2000.  Potrivit documentelor, încă din 1971, cercetătorii de la Mount Sinai Medical Center au comunicat către Johnson & Johnson că au găsit urme de azbest în pudra pentru copii a companiei făcută cu talc. Documentele sugerează că Johnson & Johnson a susținut că cantitatea mică de azbest găsită în unele probe ale pulberilor sale era prea mică pentru a provoca probleme de sănătate, iar compania a făcut lobby la Food and Drug Administration pentru ca aceasta din urmă să accepte evaluarea.

În mai 2020, Johnson & Johnson a anunțat că nu va mai vinde celebra sa pudră ,,Johnson’s Baby Powder” (pe bază de talc),  în SUA și Canada. Cu toate acestea, societatea neagă orice afirmație potrivit căreia produsul acesteia ar fi asociat cu cancerul. În schimb, susține că nu mai vinde pulberea pe bază de talc din cauza cererii scăzute și a “dezinformării în jurul siguranței produsului și a unui baraj constant de publicitate în litigii”. Compania va vinde în continuare pudre pentru copii, care sunt pe bază de amidon de porumb, mai degrabă decât pe bază de talc.

Sursa: clujust.ro