Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) a anunțat la ce companii va merge în controale în 2022. Potrivit graficului publicat, inspectorii vor vizita anul viitor circa 900 de agenți economici din întreaga țară.

Cele mai multe companii – 863, vor fi verificate dacă respectă actele legislative şi normative în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă.

Alte 27 de companii vor fi verificate în ceea ce privește respectarea cadrului normativ privind activitatea agențiilor private și a intermediarilor nelicențiați care realizează activitatea legată de plasarea în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova.

Lista companiilor incluse în graficul controalelor poate fi accesată aici.

Controlul de stat asupra respectării actelor normative din domeniul muncii, securității și sănătății în muncă are următoarele scopuri:

  • verificarea modului în care angajatorii respectă actele normative din domeniul muncii, securității și sănătății în muncă;
  • verificarea modului în care agențiile private care desfășoară activitate legată de plasarea în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova respectă actele normative din domeniul migrației în scop de muncă;
  • acordarea ajutorului consultativ și metodologic angajatorului și agențiilor private care desfășoară activitate legată de plasarea în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova în identificarea căilor de aplicare eficientă a legislației și de prevenire a încălcărilor, a căilor de lichidare a încălcărilor în cazul constatării acestora, precum și a căilor de conformare la prevederile legale.