Magistratul Ion Talpă a fost desemnat noul președinte al Curții de Apel Bălți. Decizia a fost luată, astăzi, de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. În concurs au participat doi candidați. Candidatura noului președinte desemnat urmează să fie transmisă președintelului Republicii Moldova pentru numire în funcție pentru un mandat de patru ani.

În iunie 2020, Ion Talpă a fost desemnat în funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Bălți, președinte al Colegiului penal. La puțin timp după numirea în funcție, magistratul a preluat atribuțiile președintelui interimar al instanței. Anterior, Ion Talpă a exercitat funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Bălți, iar din anul 2013 activează în cadrul Curții de Apel din aceeași localitate. În anul 2016, magistratul a fost desemnat membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor. Ion Talpă are o experiență profesională în funcția de magistrat de 15 ani.

În concursul pentru funcția de președinte al Curții de Apel Bălți, Ion Talpă a concurat cu vicepreședinta instanței, președinta Colegiului civil, Aliona Corcenco. Anterior, funcția de președinte al Curții de Apel Bălți a fost exercitată pentru două mandate consecutive de către Alexandru Gheorghieș.

Tot astăzi, CSM urma să desfășoare concursul pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al Curții de Apel Comrat. Concursurile au fost, însă, amânate.