Asociația Investitorilor Străini (FIA) este împotriva plafonării pragului maximal al reducerilor de preț oferit comerciantului și termenul limită destinat desfășurării acțiunilor de marketing și publicitate. Asociația califică inițiativa legislativă în acest sens ca fiind contrară principiilor de comerț liber și ca o imixtiune nejustificată a statului în activitatea de întreprinzător.

În avizul dat proiectului de lege, FIA menționează că nu a fost prezentată o argumentare clară a necesității introducerii unor astfel de norme restrictive și nici care este interesul public care ar justifica reglementarea unor aspecte de comerț cu, caracter strict privat. Impunerea normelor restrictive reprezintă un risc major de afectare directă a raporturilor private dintre comercianți, precum și libera concurență și, cu siguranță, va avea un impact negativ pe termen lung, atât asupra consumatorilor finali, cât și asupra economiei Republicii Moldova.

Opinia membrilor FIA este că stabilirea mărimii reducerilor oferite de furnizor comerciantului este, și ține, strict de puterea de negociere a părților și libertatea contractuală a acestora, iar statul nu are dreptul să intervină pe piețele unde prețurile trebuie să se formeze liber, în baza cererii și ofertei.

Asociația spune că asemenea inițiative au avut loc de mai multe ori pe parcursul ultimilor patru ani, iar Consiliul Concurenței de fiecare dată a emis avize negative la ele.

La fel, se mai menționează că în lipsa unui studiu de fezabilitate nu se poate determina dacă autorii proiectului au analizat cum restricțiile propuse vor afecta piețele relevante, jucătorii de pe aceste piețe și nu în ultimul rând, consumatorii finali. Un proiect de lege care impune norme restrictive activității de întreprinzător și care prevede reglementări ale prețului și condițiilor comerciale pe piețe nereglementate trebuie să fie bazat pe studiu de fezabilitate, care să determine în mod clar problema care se intenționează a fi astfel soluționată, precum și dacă soluția propusă va aduce efecte benefice de lungă durată pentru economie, și nu doar beneficii de scurtă durată unui cerc de subiecți de drept.

În final, FIA spune că nu a găsit argumente clare și motivate pentru o astfel de limitare a relațiilor comerciale, fără să fi fost studiat impactul unor astfel de reglementări asupra pieței, în general, și a consumatorului final, în special, care, ar putea fi urmată de o creștere semnificativă a prețurilor.