Proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă stabilește două categorii de investitori: sofisticați și nesofisticați. În funcție de categoria acestora, condițiile de investiții sunt diferite. Proiectul a fost publicat recent pentru consultări publice.

Potrivit autorilor documentului, investitorii sofisticați sunt acei investitori care sunt conștienți de riscurile legate de investițiile pe piețele de capital și de resursele adecvate pentru a-și asuma aceste riscuri fără a se expune unor consecințe financiare excesive. Din aceste motive investitorii sofisticați pot investi sume nelimitate în proiectele de finanțare participativă cu respectarea plafonului maxim per proiect.

În categoria investitorilor sofisticați poate fi inclusă orice persoană fizică sau juridică care este client profesionist sau investitor calificat conform art. 137 și 138 ale Legii privind piața de capital. Suplimentar, vor fi recunoscuți în calitate de investitori sofisticați:

  1. persoana juridică care, în baza ultimelor situații financiare prezentate la Biroul Național de Statistică, îndeplinește cel puțin unul din următoarele criterii:
  • deține capital propriu (active nete) de cel puțin 100.000 euro;
  • are venituri din vânzări anuale de cel puțin 2.000.000 euro;
  • deține active totale de cel puțin 1.000.000 euro.

      b. persoana fizică ce îndeplinește cel puțin două din următoarele criterii:

  • are un venit brut anual de cel puțin 60.000 euro sau deţine un portofoliu investiţional format din instrumente financiare şi/sau depozite bancare care are o valoare de cel puțin 100.000 de euro;
  • a activat sau activează în sectorul financiar de cel puţin un an, deţinând o funcţie ce necesită cunoştinţe în domeniul tranzacţiilor cu instrumente financiare sau al serviciilor şi activităților de investiții;
  • a efectuat pe piaţa respectivă în medie 10 tranzacţii în valoare semnificativă pe trimestru în ultimele 4 trimestre anterioare.

Amintim că, autoritățile vor să implementeze un nou mecanism de finanțare a afacerilor. Valoarea mijloacelor bănești ce vor putea fi acumulate pentru un singur proiect de finanțare participativă nu va putea depăși suma echivalentă în lei a 1.000.000 euro.