În Parlament a fost înregistrat, recent, un proiect de amendare a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova. Potrivit autorului, modificările vor facilita procedura de acordare și prelungire a dreptului de ședere provizorie pentru asociații sau acționarii persoanelor juridice cu investiții străine înregistrate în țara.

Mai exact, se propune reducerea numărului minim a locurilor de muncă create de un investitor străin, de la patru la unu, iar volumul investiției minime să fie micșorat până la 30 de salarii medii lunare.

În prezent, legislația stabilește că dreptul de şedere provizorie se acordă străinului care a efectuat investiţii în conformitate cu prevederile Legii cu privire la investiţiile în activitatea de întreprinzător şi este asociat sau acţionar al unor persoane juridice din Republica Moldova, dacă a îndeplinit una dintre condiţiile generale:

  • deţine, direct sau indirect, una sau mai multe părţi sociale şi/sau acţiuni în cadrul persoanelor juridice din Republica Moldova, în valoare totală echivalentă cu cel puţin o cotă-parte în cadrul persoanei juridice echivalentă cu cel puţin 60 de salarii medii lunare pe economie prognozate. În cazul în care valoarea totală a investițiilor efectuate de străin nu atinge cuantumul menționat al investițiilor, dar, împreună cu valoarea investițiilor efectuate de ceilalți investitori străini, asociați în aceeași persoană juridică, depășește acest cuantum și niciunul dintre ceilalți asociați sau acționari străini nu solicită sau nu a solicitat dreptul de ședere în Republica Moldova în calitate de investitor, atunci se consideră că acesta a îndeplinit cerința privind cuantumul investițiilor;
  • persoana juridică, al cărei asociat sau acţionar este, a creat cel puţin 4 locuri de muncă cu regim de lucru cu durată normală şi cu un salariu echivalent cu salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul de gestiune.

De asemenea, se propun modificări la condițiile de acordare a dreptului de ședere. Și în acest caz, valoarea investițiilor este redusă până la 30 de de salarii medii lunare pe economie prognozate sau pentru cel puţin un loc de muncă creat.

Potrivit autorului, investitorii străini ocolesc țara noastră din cauza climatului de afaceri nefavorabil, birocrației, corupției, protecției inadecvate a drepturilor de proprietate și a justiției incorecte.

În document se mai menționează că Republica Moldova trebuie să fie deschisă oricăror investiții, oricât de mici, iar un loc de muncă creat înseamnă un cetățean care nu va emigra. Potrivit calculelor prezentate în nota informativă a proiectului, pentru a crea un loc de muncă, omul de afaceri face o investiție de la 15 la 50 de mii de euro, în funcție de industria unde activează.