Curtea Constituțională urmează să se expună dacă intervenientul accesoriu al unui proces de judecată poate depune recurs la decizia instanței, dacă părții căreia i s-a alăturat nu contestă decizia magistraților. În acest sens a fost depusă o sesizare.

Și anume, urmează să fie executat controlul de constituționalitate a sintagmei ”intervenientul accesoriu are drepturile și obligațiile procedurale ale părții căreia i se alătură, cu excepția dreptului de a ...” din art. 68 din Codul de Procedură Civilă. Curtea trebuie să se pronunțe dacă această sintagmă nu încalcă normele stabilite în art. 1 (3), 2, 20 din Constituție.

Norma contestată prevede că intervenientul accesoriu are drepturile și obligațiile procedurale ale părții căreia i se alătură, cu  excepția dreptului de a modifica temeiul și obiectul acțiunii, de a majora sau reduce cuantumul pretențiilor în acțiune, precum și de a renunța la acțiune, de a recunoaște acțiunea sau de a încheia tranzacție, de a înainta acțiune reconvențională sau de a cere executare silită a hotărârii, încheierii sau deciziei judecătorești.

Potrivit sesizării, anul trecut magistrații au admis o acțiune depusă de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești împotriva Ministerului Justiției privind anularea unui ordin. Documentul prevedea investirea unui executor judecătoresc cu împuterniciri de exercitatea a activității în circumscripția unei alte instanțe. Decizia instanței de fond a fost menținută și de Curtea de Apel, iar ulterior executată de Ministerul Justiției.

Totuși, executorul judecătoresc, vizat în ordinul anulat, care are statutul de intervenient accesoriu a depus recurs. Recursul a fost admis de Curtea Supremă de Justiție și urmează să fie examinată fondul cauzei.

În sesizarea depusă se menționează că, în drept, intervenientul accesoriu nu poate avea dreptul de a contesta cu recurs hotărârea sau decizia instanței de judecată, în situația în care aceasta nu a fost atacată de partea căreia i s-a alăturat. Omisiunea de a excepta acest drept din sfera drepturilor atribuite intervenientului accesoriu este contrară principiului securității raporturilor juridice, dreptului la un proces echitabil, suveranității și puterii de stat, articolul 2 din Constituție, principiului bunei administrări.

Sesizarea completă poatefi consultată aici.