În perioada martie – mai 2021 se va desfășura un curs pentru instruirea formatorilor pe domeniul investigațiilor referitoare la infracțiunile motivate de prejudecată în Republica Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de Consiliul Superior al Procurorilor.

Cursul se referă la un grup mixt de profesioniști, alcătuit din procurori, judecători și ofițeri de poliție, fiind parte a activităților Proiectului regional ”Consolidarea accesului la justiție prin mecanisme de soluționare extrajudiciare pentru victimele discriminării, infracțiunilor motivate de ură și discursurilor de instigare la ură în țările Parteneriatului Estic”, derulat de Uniunea Europeană în colaborare cu Consiliul Europei (CoE).

Instruirile se înscriu în efortul autorităților naționale de a asigura îndeplinirea angajamentului asumat de Republica Moldova să combată și să investigheze corespunzător aceste fapte, care sunt, fără îndoială, o formă gravă de discriminare. Potrivit Consiliului Superior al Procurorilor, este esențial să se asigure ca toți cei care constituie sistemul de justiție penală să folosească un limbaj comun și să poată avea aceeași înțelegere a lucrurilor atunci când se discută noțiuni, concepte și categorii de bază utilizate pentru analiza infracțiunilor motivate de prejudecată.

Potrivit constatărilor împărtășite de Consiliul Superior al Procurorilor există o interdependență solidă între nivelul înalt al pregătirii profesionale și înțelegerea obiectivă a faptului că independența este un bun al cetățeanului.

În etapă inițială sunt antrenați opt procurori din diferite subdiviziuni ale Procuraturii care, alături de judecători, reprezentanți ai IGP și ai INJ vor fi pregătiți în calitate de formatori pe acest subiect. Ulterior, potrivit obiectivelor consemnate, aceștia vor desfășura în republică seminare cascadă în format mixt  pentru colegii lor.